Дванадесетократна Телесна Хармонизираща Енергия

Трикратната Хармонизираща Енергия (Троицата), която се съставлява от Основната Централна Енергия, Левия и Десния Отговорник и активиращия Посредник, представлява връзката ни с Единното и отговаря за вселенската хармония. Тя е универсална за всички нас. От Троицата произтича 12-кратната Индивидуална Хармонизираща Енергия, по чиято матрица се манифестират индивидуалните физически особености.

12-кратната Индивидуална (Телесна) Енергия отговаря на физическо ниво за 12 определени функции на тялото и всяка една от тях се манифестира в определен орган.  Дванадесет наименования на Телесната Енергия отговарят на дванадесетте ѝ функции: Бял Дроб, Голямо Черво, Стомах, Далак, Сърце, Малко Черво, Пикочен Мехур, Бъбреци, Диафрагма (Перикардиум), Пъпна Връв (Умбиликус), Жлъчка и Черен Дроб.

Изключително важно е да се помни, че органите не са идентични с Телесната Енергия, а са просто центрове на физическата манифестация на определена функция. По този начин, разхармонизирана функция на Пикочния мехур не означава непременно физически болести на пикочния мехур, а може да се прояви като симптоми навсякъде по трасето на Телесната Енергия на Пикочния Мехур като болки в гърба, хемороиди, отичане на ръцете или краката и т.н. (вж. Т2, стр. 22).

12-кратната Телесна Енергия има директна аналогия с 12-кратното енергийно разделение в западната астрология. Денонощният цикъл започва с Белия Дроб, който е в максимума си в 4 часа сутринта и отговаря на астрологичния Овен. През двучасови интервали следват Голямото Черво (Телец), Стомах (Близнаци), Далак (Рак), и т.н.

Аналогията между Телесната енергия и астрологичното разделение може да се проследи и в разделението по стихии. Стихията на огъня (Овен, Лъв и Стрелец) отговаря на  гръдната Телесна Енергия: Бял Дроб, Сърце и Диафрагма (вж. таблицата по-долу). Според разделението си по функция, Телесната Енергия започва от четири възможни места: гръден кош (огън), пръстите на ръцете (земя), лицето (въздух) и пръстите на краката (вода).

Кратко описание на 12-те функции на Телесната Енергия и техните качества

КачествоНачалоПовърхностна
(1-2 Ниво)
Дълбока
(5-4 Ниво)
Средна
(3-6 Ниво)
Общ
Знаменател**
ЖизненостОгън
Гърди
Възходяща
04:00 AM
Бял Дроб
Овен
ПК 14
12:00 наобед
Сърце
Лъв
Сърце
08:00 PM
Диафрагма
Стрелец
ПК 14
ПК 15
Изграждане и
възстановяване
Земя
Пръсти на ръцете
Низходяща
06:00 AM
Г. Черво
Телец
Показалец
02:00 PM
М. Черво
Дева
Кутре
10:00 PM
Пъпна връв
Козирог
Безимен пръст
ПК 13
Умствено и
емоционално равновесие
Въздух
Лице
Низходяща
08:00 AM
Стомах
Близнаци
ПК 21
04:00 PM
Пикочен Мехур
Везни
ПК 20
12:00 през нощта
Жлъчка
Водолей
Долния клепач
ПК 23
Критична
Минимум за
поддържане
на живот
Вода
Пръсти на краката
Възходяща
10:00 AM
Далак
Рак
Големия пръст
06:00 PM
Бъбреци
Скорпион
Малкото пръстче
02:00 AM
Черен Дроб
Риби
Големия пръст
ПК 14
ГърдиТазКръст
Корекция
1-ва2-ра3-та
ТроицаПосредника
Отговорника
Основна Централна
Общ ПКПК 13ПК 15ПК 14

Всяка една от 12-те телесни енергии е дадена с часа, в който се намира в максимум, името ѝ, астрологичният ѝ аналог и конкретното място, от което започва. Трите колони дават енергията според дълбочината на циркулация и имат пряка аналогия с Троичната Енергия и Начините на Корекция включени отдолу на таблицата. Най-отдолу на всяка колона е даден Предпазния Ключ, общ за циркулацията на енергията.

В редовете енергията е наредена според четирите качества/стихии.  Общият знаменател (най-дясната колона на таблицата) е избран според общото измежду функциите на Телесната Енергия, а не според пътя им. По принцип, такова разделение не е особено важно за Телесната енерия на пръстите, тъй като и трите минават през ПК 13. В случай на енерията на гърдите, обаче, не всички функции минават през ПК 15. В този случай, ПК 15 е избран поради характера му, който резонира с трите функции на Белия Дроб, Сърцето и Диафрагмата.